PalestinSemasa

Israel cuba menutup jenayah dengan mensasarkan Presiden Erdogan 

Pegawai Tel Aviv cuba menutup jenayah perang Israel terhadap Gaza dengan mensasarkan Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan, kata jurucakap Parti Keadilan dan Pembangunan (AK) yang mentadbir Türkiye.

“Khayalan Perdana Menteri (Benjamin) Netanyahu dan Menteri (Asing) Eli Cohen yang mensasarkan Recep Tayyip Erdogan adalah percubaan untuk menutup jenayah yang mana mereka akan bertanggungjawab suatu hari nanti,” tulis Omer Celik pada X pada hari Khamis.

Beliau berkata Israel terlibat dalam jenayah yang meninggalkan “tanda hitam pada sejarah manusia” dengan memusnahkan masjid, gereja dan hospital sambil menyatakan bahawa pentadbiran Israel membunuh ribuan orang awam, termasuk wanita dan kanak-kanak.

“Presiden kita mengikut dasar yang menjunjung maruah manusia dan tegas mempertahankan nilai kemanusiaan. Netanyahu dan rakan-rakannya adalah pengikut politik pembunuhan beramai-ramai,” tambahnya.

‘Fitnah tidak berasas’

Pada hari Rabu, Türkiye menolak “fitnah tidak berasas” oleh Netanyahu terhadap Erdogan dan berkata pegawai Israel “tidak berhak untuk bercakap mengenai undang-undang.”

Israel telah melancarkan serangan udara dan darat tanpa henti ke atas Gaza sejak 7 Oktober.

Sekurang-kurangnya 11,500 rakyat Palestin telah terbunuh sejak itu, termasuk lebih 7,800 wanita dan kanak-kanak, dan lebih 29,200 cedera, menurut angka terkini daripada pihak berkuasa Palestin.

Beribu-ribu bangunan, termasuk hospital, masjid, dan gereja, juga telah rosak atau musnah dalam serangan udara dan darat yang tidak henti-henti Israel ke atas kawasan yang dikepung itu.

Angka kematian Israel, sementara itu, adalah sekitar 1,200, menurut angka rasmi.

 

Related Articles

Back to top button