PalestinSemasa

Air mata dan ketawa di pantai Gaza ketika kanak-kanak berehat daripada serangan Israel

Kanak-kanak bermain di pantai Gaza ketika keluarga yang kehilangan tempat tinggal meninggalkan tempat perlindungan mereka yang sempit untuk berehat seketika semasa gencatan senjata antara Israel dan Hamas, tetapi di tengah-tengah ketawa ibu bapa mereka tidak dapat melupakan kesengsaraan perang dan kemusnahan tempat tinggal.

Ketika kanak-kanak memercik  air, melompat di atas ombak kecil, orang dewasa yang berkaki ayam memerhati dari pantai. Asmaa al Sultan, seorang wanita pelarian dari utara Gaza, duduk di atas pasir sambil memeluk ibunya. Wanita tua itu menangis senyap.

Lebih 30 ahli keluarga al Sultan berteduh di sebuah sekolah PBB di bandar Deir Al Balah bersama ratusan orang lain yang dipindahkan.

“Kami datang ke pantai untuk berehat, untuk melarikan diri daripada perasaan sesak sekolah dan dari persekitaran yang menyedihkan dan tercemar yang kami hadapi,” kata Asmaa.

“Orang ramai datang ke pantai untuk berehat, untuk berenang, untuk anak-anak mereka berseronok, mereka membawa makanan bersama mereka. Tetapi kami sangat tertekan. Kami berada di pantai tetapi kami mahu menangis.”

Beratus-ratus ribu orang telah meninggalkan rumah mereka di utara Gaza, yang telah menanggung beban serangan tentera Israel, untuk mencari perlindungan di khemah, sekolah atau rumah kawan dan saudara mara di bahagian selatan jalur itu.

Keadaan yang melelahkan di khemah dan sekolah, dengan kesesakan, kekurangan tandas dan bilik mandi, dan beratur panjang setiap hari untuk catuan kecil makanan dan air, telah ditambah lagi dengan kesan psikologi pengeboman dan perpindahan.

Pantai di Deir Al Balah mempunyai deretan pondok nelayan di bahagian belakang, menghala ke dasar cerun yang bertaburan sampah.

Beberapa orang yang berpindah telah menetap di pondok yang uzur, ada pakaian yang tergantung pada tali di luar.

‘Apa yang akan berlaku kepada kita seterusnya?’

Waleed al Sultan, salah seorang kerabat Asmaa yang lebih muda, cuba membuka jala berhampiran pondok ketika dia bersiap untuk keluar memancing dengan bot kecil, dengan harapan gencatan senjata itu bermakna dia boleh melakukannya tanpa bahaya.

“Saya tidak membawa apa-apa ketika saya dipindahkan, jadi saya fikir saya akan mencari rezeki dengan menangkap ikan, tetapi pengawal (Israel) menghalang saya dan mula menembak ke arah kami,” katanya.

Pengeboman tanpa henti Israel dan pencerobohan darat ke atas Gaza telah membunuh 14,800 rakyat Palestin, empat daripada sepuluh daripadanya kanak-kanak di bawah 18 tahun, menurut pegawai kesihatan.

Walaupun beberapa orang telah merebut peluang gencatan senjata selama empat hari, yang bermula pada hari Jumaat, untuk memeriksa rumah mereka, yang lain terlalu takut untuk kembali ke utara, yang kebanyakannya telah menjadi tanah terbiar.

“Kami takut akan berakhirnya empat hari ini. Kami tidak tahu apa yang akan berlaku kepada kami seterusnya,” kata Hazem al Sultan, suami Asmaa.

Beliau berkata mereka dan saudara-mara tidak berani ke utara kerana takut ditembak oleh tentera Israel, dan tidak tahu bagaimana keadaan rumah mereka.

“Kami takut untuk anak-anak kami, untuk diri kami sendiri, dan kami tidak tahu apa yang perlu dilakukan,” katanya.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button