PalestinSemasa

Surat ibu Israel kepada Hamas: ‘Terima kasih atas sifat  kemanusiaan yang luar biasa’

Danielle Aloni dan anak perempuannya Emilia, 5, telah dijadikan tebusan oleh Hamas selama 49 hari di Gaza yang terkepung.

Pada 24 November, ibu dan anak perempuan Israel itu dibebaskan sebagai sebahagian daripada perjanjian gencatan senjata sementara antara Hamas dan Israel, dan mereka bersatu semula dengan saudara-mara mereka.

Sebelum meninggalkan Gaza, Danielle Aloni menulis surat “terima kasih” kepada Hamas dengan berkata, “Saya berterima kasih dari lubuk hati saya untuk kemanusiaan luar biasa yang ditunjukkan kepada anak perempuan saya, Emilia.”

Briged Qassam, yang merupakan sayap bersenjata Hamas, berkongsi surat itu di akaun Telegram rasminya pada 27 November.

Surat itu pada asalnya ditulis dalam bahasa Ibrani dan disertakan dengan terjemahan Arab, bersama dengan gambar ibu Israel dan anak perempuannya.

Surat Danielle Aloni dalam bahasa Ibrani (L) dan terjemahan Arab (R) dikongsi di akaun Telegram rasmi Briged Qassam. / Sumber: Telegram

‘Berasa seperti seorang ratu’

Dalam surat tulisan tangannya itu, Danielle berkata: “Dia (Emilia) mengakui (wujud) perasaan seperti anda semua adalah kawannya, bukan hanya kawan, tetapi benar-benar disayangi dan baik”.

Aloni mengakui penjagaan baik yang diberikan kepada tebusan di Gaza dan menulis: “Terima kasih atas banyak jam yang anda habiskan sebagai penjaga.”

Dia seterusnya menyatakan anak perempuannya bukan sahaja terikat dengan Hamas tetapi juga berasa seperti seorang ratu.

“Kanak-kanak tidak sepatutnya berada dalam kurungan, tetapi terima kasih kepada anda dan orang baik yang kami temui sepanjang perjalanan, anak perempuan saya berasa seperti seorang ratu di Gaza,” katanya.

Aloni mengakhiri suratnya dengan penuh belas kasihan kepada Hamas, dengan menyatakan: “Saya akan mengingati kelakuan baik anda yang ditunjukkan walaupun dalam situasi sukar yang anda hadapi dan kerugian teruk yang anda alami di sini di Gaza.”

“Saya harap di dunia ini kita benar-benar boleh menjadi kawan baik,” tulisnya dan menambah ucapan selamat kepada warga Gaza “Saya doakan anda semua sihat dan sejahtera… kesihatan dan kasih sayang kepada anda dan anak-anak keluarga anda.”

Danielle dan Emilia Aloni adalah antara 24 tebusan Israel yang dibebaskan oleh Hamas pada 24 November. Mereka melawat kakak Danielle dan keluarganya di Kibbutz Nir Oz di selatan Israel sebelum dijadikan tebusan.

SUMBER: TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button