PalestinSemasa

israel bunuh 3% penganut Kristian Gaza sejak 7 Oktober 

israel telah membunuh tiga peratus penduduk Kristian Gaza sejak permulaan pencerobohannya pada Oktober tahun lalu, kata menteri negara Palestin bagi hal ehwal luar negera dan ekspatriat.

Varsen Aghabekian Shahin mengeluarkan angka itu pada hari Selasa di Ramallah semasa pertemuannya dengan delegasi dari Gereja untuk Keamanan Timur Tengah (CMEP), termasuk pengarah eksekutifnya, Reverend Mae Eli se Cannon.

“Perang israel telah mengakibatkan kematian 3 peratus penganut Kristian Gaza dan kemusnahan gereja di tengah-tengah sekatan (ke atas penganut Kristian) di Tebing Barat,” kata Shahin kepada perhimpunan itu, menurut kenyataan Kementerian Luar.

Menurut agensi berita negara WAFA, terdapat kira-kira 1,200 orang Kristian di Gaza, menempatkan kira-kira 2.4 juta penduduk.

Sekurang-kurangnya tiga gereja telah musnah dalam serangan israel di Gaza sejak 7 Oktober lalu, pejabat media kerajaan Gaza menganggarkan.

Shahin menyuarakan kebimbangannya mengenai “ancaman terhadap Kristian Palestin” dan menggesa tindakan antarabangsa untuk menghentikan pencerobohan pendudukan israel terhadap rakyat Palestin di Gaza dan Tebing Barat.

Dia memuji usaha CMEP untuk menyokong gencatan senjata segera di Gaza dan untuk menekan AS supaya berhenti membekalkan senjata kepada israel, kata kenyataan itu.

Pendeta Cannon menekankan keperluan mendesak untuk gencatan senjata segera dan pemberhentian bekalan senjata kepada israel, tambahnya.

“CMEP memberikan tekanan ke atas AS dan secara berterusan menganjurkan kempen advokasi untuk perjuangan Palestin,” kata Cannon.

CMEP ialah gabungan lebih 30 gereja dan organisasi yang berusaha untuk mempengaruhi dasar AS untuk memupuk keamanan di Timur Tengah.

Perang genosid

israel meneruskan pencerobohan kejamnya ke atas Gaza walaupun resolusi Majlis Keselamatan PBB menuntut gencatan senjata segera di kawasan itu.

israel telah membunuh lebih 35,600 rakyat Palestin, sebahagian besar daripada mereka bayi, kanak-kanak dan wanita, dan mencederakan hampir 79,900 yang lain sejak Oktober lalu.

Lebih tujuh bulan selepas perang israel, Gaza musnah di tengah-tengah sekatan makanan, air bersih dan ubat-ubatan yang melumpuhkan.

PBB berkata kira-kira 1.1 juta orang di Gaza menghadapi tahap kelaparan yang teruk dan wilayah itu menyaksikan kebuluran di beberapa kawasan.

Pada hari Selasa, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menggantung pengedaran makanan di bandar Rafah di selatan Gaza kerana kekurangan bekalan dan keadaan keselamatan yang tidak mengizinkan disebabkan oleh pencerobohan israel yang semakin meluas. Ia memberi amaran bahawa operasi kemanusiaan di seluruh wilayah itu hampir runtuh.

israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, yang telah mengarahkannya untuk memastikan tenteranya tidak melakukan tindakan pembunuhan beramai-ramai dan mengambil langkah-langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di Gaza.

Ketua pendakwa mahkamah jenayah perang tertinggi dunia pada hari Isnin meminta waran tangkap untuk pemimpin israel dan Hamas, termasuk Perdana Menteri israel Benjamin Netanyahu dan ketua pertahanannya, berhubung perang tujuh bulan mereka di Gaza.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button