DuniaSemasa

Komuniti Islam di bandar timur Ukraine harapkan keamanan, kebaikan

KOSTIANTYNIVKA : Masyarakat Islam di bandar Kostiantynivka di timur Ukraine masih mengharapkan “keamanan dan keselamatan” di tengah-tengah peningkatan ketegangan di rantau itu baru-baru ini.

Walaupun bandar perindustrian di wilayah Donbas jatuh ke tangan pemisah pro-Rusia untuk seketika pada 2014, tentera Ukraine kemudiannya berjaya menguasai semula.

Vitaly Koritsky, seorang lelaki Ukraine yang dilahirkan dan dibesarkan di bandar Slovyansk di bahagian utara wilayah Donetsk, memberitahu Anadolu Agency bahawa dia bertemu bakal isterinya yang berasal dari Turki di bandar yang sama.

Kedua-duanya kemudian memeluk Islam di bandar Donetsk, berpindah untuk tinggal di Kostiantynivka.

Koritsky, 31, berkata keadaan “lebih teruk” pada 2014, apabila kumpulan pemisah pro-Rusia menyerang bahagian timur Ukraine, sambil menambah bahawa tiada seorang pun penduduk bandar itu melarikan diri ke tempat lain kerana “tiada tempat lain untuk pergi.”

Beliau menggariskan bahawa masyarakat Islam di kawasan itu sering menghadapi ancaman semasa konflik.

“Kami sudah biasa dengan semua perkara ini selama bertahun-tahun, kami telah melihat kedua-dua peperangan dan tembakan…sudah tentu, kami mahukan keamanan dan kebaikan, seperti sebelum ini, apabila tiada ancaman dan kehidupan kami lebih baik. ,” kata Koritsky.

“Dengan izin Allah, semoga semuanya baik-baik saja dan tidak ada pergaduhan,” tambahnya.

Avaz Shiraliyev, ahli perniagaan berusia 62 tahun yang berasal dari Azerbaijan yang telah menetap di Ukraine selama lebih 30 tahun, berkata masyarakat Islam di Kostiantynivka telah berkembang bilangannya berbanding sedekad lalu, apabila masjid mula dibina menggunakan wang poket mereka sendiri.

Shiraliyev, yang juga ketua Persatuan Umat Islam Bulag di Kostiantynivka, berkata walaupun hampir 1,000 orang Islam tinggal berdekatan, hanya kira-kira 60 keluarga yang aktif mengambil bahagian dalam urusan komuniti mereka.

Dia menggariskan bahawa pada masa ini, keadaan umum “baik” di kawasannya, sambil menambah bahawa dia tidak pasti bagaimana ketegangan yang berterusan dengan Rusia akan berlaku.

“Keadaan politik, sedikit sebanyak, mempengaruhi kehidupan setiap orang, termasuk dari segi ekonomi, kewangan, pekerjaan, dan mata pencarian,” katanya sambil menyatakan bahawa sebelum konflik, bandar berdekatan Donetsk dan Luhansk telah menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan.

Shiraliyev menekankan bahawa masyarakat Islam di bandar itu mempunyai “hubungan bersama yang sangat baik, berdasarkan rasa hormat” dengan jiran dan penduduk tempatan.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button