Semasa

Lebih 1,100 penduduk Palestin hilang tempat tinggal sejak 2022 akibat keganasan peneroka haram israel: PBB

Keganasan peneroka haram Israel telah menyebabkan lebih 1,100 penduduk Palestin dipindahkan dari Tebing Barat yang dijajah sejak 2022, menurut laporan PBB, dengan pegawai PBB menyifatkan penghijrahan itu sebagai sangat besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Laporan yang dikeluarkan pada Khamis mendokumentasikan kira-kira tiga insiden berkaitan peneroka haram setiap hari di Tebing Barat yang dijajah — purata harian tertinggi sejak PBB mula mendokumentasikan trend itu pada 2006.

Keganasan itu telah mengosongkan lima komuniti Palestin dari Tebing Barat.

Di enam kampung sudah separuh penduduknya pergi, dan tujuh kampung telah melihat satu per empat penduduknya melarikan diri, kata laporan itu.

“PBB telah merekodkan tahap keganasan peneroka yang melampau, yang tidak pernah berlaku sebelum ini terhadap rakyat Palestin,” kata Lynn Hastings, penyelaras kemanusiaan untuk wilayah Palestin yang dijajah.

Pakar berkata trend itu mengubah peta Tebing Barat dan seterusnya menjejaskan prospek bagi sebuah negara Palestin yang merdeka.

Kampung yang terjejas kebanyakannya bergantung kepada penternakkan dan pertanian untuk mata pencarian mereka. Hampir semua komuniti dilaporkan terpaksa menjual sebahagian daripada ternakan mereka dan 70 peratus terpaksa meminjam wang untuk membayar makanan selepas pencerobohan peneroka haram memutuskan akses ke tanah ragut mereka, kata laporan itu.

Komuniti Palestin yang menyaksikan kehilangan penduduk terbesar adalah di kawasan yang mempunyai bilangan penempatan terbanyak, menurut laporan itu.

COGAT, badan pertahanan Israel yang bertanggungjawab bagi hal ehwal awam Palestin, tidak menjawab permintaan untuk komen.

Perluasan penempatan haram telah digalakkan oleh kerajaan Israel selama hampir enam dekad, tetapi kerajaan sayap kanan Netanyahu telah menjadikannya sebagai keutamaan.

Menteri Kewangan israel, Bezalel Smotrich telah berikrar untuk meningkatkan pembinaan dan menghalalkan pos-pos yang dibina secara haram.

Masyarakat antarabangsa melihat penempatan haram sebagai penghalang utama kepada keamanan.

Presiden AS Joe Biden bertemu dengan Netanyahu pada hari Rabu di luar Perhimpunan Agung PBB, menimbulkan kebimbangan mengenai layanan kerajaan Israel terhadap rakyat Palestin.

Dalam pertemuan pertama sejak Netanyahu memegang jawatan akhir tahun lalu, Biden menggesa Netanyahu mengambil langkah memperbaiki keadaan di Tebing Barat pada ketika keganasan meningkat di wilayah yang dijajah.

Seorang pegawai kanan AS, mengesahkan bahawa Biden telah membangkitkan kebimbangannya mengenai “keganasan peneroka” semasa pertemuan itu.

Menurut data PBB, hampir semua komuniti di mana perpindahan berlaku berkata mereka telah memfailkan aduan dengan pihak berkuasa, tetapi hanya 6 peratus mengatakan pihak berkuasa Israel telah membuat susulan terhadap aduan itu.

Sumber : TRT World

 

Related Articles

Back to top button