PalestinSemasa

Ribuan pekerja Gaza ‘hilang’ di israel sejak perang tercetus

Beribu-ribu pekerja dari Gaza yang bekerja di Israel ketika perang bermula, telah hilang sejak itu di tengah-tengah kempen penangkapan besar-besaran.

Kumpulan hak asasi manusia dan kesatuan sekerja percaya beberapa pekerja telah ditahan secara haram di kemudahan tentera di Tebing Barat yang dijajah, berikutan pembatalan permit mereka untuk bekerja di Israel. Pihak berkuasa di Israel setakat ini enggan mengeluarkan nama mereka yang ditangkap.

Kira-kira 18,500 penduduk Gaza memegang permit untuk bekerja di luar kawasan yang dikepung. Jumlah sebenar pekerja yang berada di Israel ketika perang bermula masih tidak diketahui, tetapi beribu-ribu dipercayai telah ditangkap oleh tentera Israel dan dipindahkan ke lokasi yang tidak didedahkan.

Walid, seorang pekerja Palestin yang dilahirkan di Gaza, telah tinggal di Tebing Barat yang dijajah selama lebih 25 tahun apabila Israel melancarkan pengeboman tanpa henti ke atas Gaza yang setakat ini telah membunuh lebih 7,000 orang dan telah berlangsung selama tiga minggu. Pada 8 Oktober, dia ditangkap ketika dia menuju ke tempat kerja dan ditahan di kawasan Almon, juga dikenali sebagai Anatot, yang dibina di atas runtuhan bandar Anata di Palestin yang dirampas Israel.

Tempat Itu, kata organisasi hak asasi manusia, adalah antara yang digunakan oleh kerajaan Israel untuk menahan ratusan pekerja dengan sewenang-wenangnya, yang melanggar undang-undang antarabangsa.

Walid, yang nama sebenar dan butiran peribadinya dirahsiakan untuk mengelak tindakan balas dendam, menyifatkan dia dikurung di dalam “kandang” tanpa bumbung, di bawah matahari dan tanpa makanan, air atau akses ke tandas selama tiga hari, menurut keterangan bertulis yang diberikan kepada pertubuhan hak asasi manusia yang berpangkalan di Israel HaMoked.

Dia kemudian dipindahkan ke kawasan seluas kira-kira 300 meter persegi di mana ratusan buruh berkongsi bilik tandas. Apabila dia meminta menghubungi Palang Merah, dia dimarah dan dipukul oleh tentera.

Walid dibebaskan selepas pegawai Israel mengesahkan bahawa, walaupun dia dilahirkan di Gaza, dia adalah penduduk Tebing Barat. 

“Kami telah menerima ratusan panggilan telefon daripada ahli keluarga orang yang bekerja di Israel sebelum serangan [7 Oktober],” Jessica Montell, pengarah eksekutif HaMoked, memberitahu Al Jazeera.

Setakat ini, Montell berkata, lebih 400 keluarga dan rakan orang yang hilang telah menghubungi organisasi itu, cuba mengesan orang yang mereka sayangi ketika pada masa yang sama berjuang untuk bertahan daripada pengeboman Israel. Panggilan itu semakin berkurangan sejak minggu lalu kerana penduduk Gaza terputus komunikasi.

Sebagai sebahagian daripada kerjanya, HaMoked kerap menyerahkan nama tahanan kepada pihak berkuasa Israel untuk mengetahui di mana mereka ditahan.

“Tentera Israel sepatutnya memaklumkan kepada kami dalam masa 24 jam mengenai siapa yang mereka tahan, dan di mana mereka ditahan,” kata Montell.

Sekumpulan enam pertubuhan tempatan, termasuk HaMoked telah membuat petisyen kepada Mahkamah Tinggi Israel untuk mendedahkan nama dan lokasi tahanan serta memastikan keadaan tahanan.

Menurut pempetisyen, sebahagian daripada rakyat Palestin telah ditahan di kawasan Almon – tempat Walid ditahan – serta di Ofer, berhampiran Ramallah, dan di Sde Teyman, berhampiran Beer al-Sabe (Be’er Sheva), di selatan Naqab atau padang pasir Negev.

Menteri Buruh bagi Pihak Berkuasa Palestin menganggarkan kira-kira 4,500 pekerja tidak ditemui dan dipercayai telah ditahan oleh tentera Israel. Media Israel N12 melaporkan bahawa 4,000 rakyat Palestin dari Gaza sedang disoal siasat di tempat tahanan Israel berhubung kemungkinan mereka terlibat dalam serangan itu.

Pada 18 Oktober, parlimen Israel, yang dikenali sebagai Knesset, meluluskan rancangan yang melucutkan hak tahanan Palestin untuk berada di ruangan sekurang-kurangnya 4.5 meter persegi, sehingga sel yang hanya boleh memuatkan lima orang menerima dua kali ganda jumlah tahanan.

Menurut Pakar Perubatan untuk Hak Asasi Manusia Israel (PHRI), pihak berkuasa juga memutuskan akses kepada bekalan elektrik dan air, mengehadkan bilangan makanan setiap hari, menghadkan banduan ke sel mereka dan menghalang akses ke klinik perubatan dan lawatan oleh wakil undang-undang dan pegawai lain. Sekurang-kurangnya dua banduan telah meninggal dunia semasa dalam tahanan sejak permulaan perang.

“Kami menyeru pihak berkuasa Israel untuk mematuhi undang-undang antarabangsa dan membenarkan makanan, air dan lawatan,” kata Naji Abbas, pengurus kes di PHRI, kepada Al Jazeera. “Dan untuk berhenti membalas dendam terhadap tahanan Palestin.”

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button