Semasa

Serangan tentera dan peneroka haram Israel terhadap rakyat Palestin di Tebing Barat meningkat

Ketika Israel terus menghentam Semenanjung Gaza dari langit, penduduk Palestin di Tebing Barat dicengkam dengan ketegangan dan telah melaporkan peningkatan serangan terhadap mereka oleh peneroka haram dan askar.

Sejak Sabtu lalu, sekurang-kurangnya 55 rakyat Palestin terbunuh dan lebih 1,100 lagi cedera.

Menurut aktivis hak asasi manusia Samir Abu Shams, tentera Israel melanggar pelbagai undang-undang antarabangsa, khususnya Konvensyen Geneva, yang menekankan bahawa orang awam tidak boleh cedera dalam situasi perang dan konflik bersenjata.

“Apa yang kita lihat hari ini ialah pasukan penjajah memasuki kawasan awam, mewujudkan konflik, dan mensasarkan orang awam dengan tembakan tanpa sebarang justifikasi,” kata lelaki berusia 60 tahun dari Tulkarem itu. “Kebanyakan kes tembakan Israel adalah terhadap orang awam Palestin yang melalui jalan atau pergi ke tempat kerja mereka.”

Abu Shams seterusnya berkata, pendudukan Israel mengasingkan Semenanjung Gaza dari Tebing Barat.

“Mereka membalas dendam terhadap orang awam di Tebing Barat yang dijajah dan mengambil langkah untuk mempersenjatai peneroka haram dan memberi arahan untuk melepaskan tembakan ke atas lelaki, wanita, dan kanak-kanak,” katanya.

Tentera Israel menembak kereta awam Palestin

Pada hari Jumaat, Karem al-Jallad memandu pulang dari pasar sayur Tulkarem ke rumahnya di daerah selatan bandar itu pada kira-kira 8:20 malam (17:30 GMT). Dia berada di jalan berhampiran penempatan Yahudi Gishuri, yang menghubungkan barat Tulkarem ke selatannya.

Tentera Israel melepaskan tembakan ke arah keretanya dan al-Jallad, menyangka ia bom dia terus memandu. Tetapi dia terkena tiga kali tembakan oleh peluru hidup: di dada, tangan, dan bahu.

“Terdapat lima butir peluru di hadapan kereta Karem,” kata sepupunya Alaa al-Jallad kepada Al Jazeera.

“Karem terus memandu di jalan raya sehingga dia sampai ke bulatan al-Safir, dan dari situ dia dipindahkan dengan ambulans ke hospital tempatan,” katanya

Abang Karem, Ammar berkata, dia sedang menjalani pembedahan kedua.

“Petang semalam, doktor mengeluarkan peluru yang mengenai bahunya dan di leher,” kata Ammar. “Peluru kedua menyebabkan patah dan koyak pada tendon, menurut doktor.”

Ahmed Zahran dari Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin di Tulkarem memberitahu Al Jazeera bahawa askar Israel menembak empat kereta awam di kawasan yang sama pada hari Jumaat, membunuh seorang rakyat Palestin dan mencederakan tujuh yang lain. Seorang warga Palestin kedua, 16, ditembak pada hari Jumaat dan meninggal dunia pada hari berikutnya akibat kecederaan.

“Kami menuju ke sana dengan ambulans dan melihat sebuah kereta Hyundai putih yang ditembak,” kata Zahran. “Empat penumpang semuanya cedera, semuanya dalam keadaan serius.”

Pasukannya memindahkan tiga orang yang cedera, dan apabila mereka kembali untuk mendapatkan warga Palestin keempat, tentera Israel mensasarkan para medik dan ambulans.

“Kami meneruskan kerja kami dengan cepat, dan pada masa yang sama kami menerima laporan tembakan di kereta lain kira-kira 30 meter (98 kaki) dari kami,” kata Zahran. “Selepas mengenal pasti, kami tidak menemui kemalangan jiwa, hanya sebuah kereta kosong di tengah jalan, tanpa sesiapa di dalamnya.”

Mereka menemui Karem di bulatan, dan selepas memindahkannya ke hospital, mereka menerima satu lagi panggilan dua lagi warga Palestin ditembak dan cedera semasa memandu di dalam kereta mereka ketika mereka melalui penempatan itu.

Serangan peneroka haram

Pada petang Khamis, Randa Ajaj berada di dalam kereta bersama anaknya Ismail dan suaminya, yang memandu pulang ke Ramallah dari kampung Yabrud.

“Di salah satu pusat pemeriksaan, seorang peneroka haram Yahudi melepaskan tembakan ke udara,” kata Ismail, 19,. “Kami menyangka itu adalah tentera jadi ayah saya perlahan, tetapi apabila kami melihat ia adalah peneroka haram dengan lampu suluh dan senjata api, yang cuba menyerang kereta kami, ayah saya memecut pergi.”

Peneroka haram melepaskan tembakan. Peluru pertama mengenai kaki Ismail kemudian hinggap di badan ibunya, di mana buah pinggangnya berada.

Randa, ibu kepada tujuh orang anak, beberapa tahun sebelumnya telah mendermakan salah satu buah pinggangnya kepada abangnya.

Peluru kedua menembusi bahu Ismail, selepas memecahkan tingkap belakang.

Beranggapan Randa hanya cedera, bapanya terus memandu dan berjaya ke pusat perubatan di kampung Silwad. Dari situ, ambulans membawa mereka ke Hospital Ramallah.

“Kami menyangka dia pengsan kerana ketakutan kerana tiada kesan darah, tetapi ia ternyata peluru yang menembusi kaki saya hinggap di ibu saya,” kata Ismail, suaranya pecah. “Kami tidak tahu bahawa dia telah dibunuh.”

Ismail tidak dapat meneruskan temuramah. Dia terus menonton video pengebumian ibunya di telefonnya kerana dia tidak dapat hadir, kerana dia berada di hospital.

“Dia disayangi oleh semua orang,” kata abangnya Abdullah.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button