PalestinSemasa

Tiada keamanan tanpa negara berdaulat Palestin dengan sempadan 1967 : Erdogan

Ankara bersedia menjalankan peranan pengantara dalam ketegangan Israel-Palestin, kata Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan.

“Saya ingin menyatakan bahawa Türkiye bersedia untuk sebarang jenis pengantaraan, termasuk pertukaran banduan, jika pihak-pihak memintanya,” kata Erdogan pada Isnin selepas mesyuarat Kabinet di Ankara.

Türkiye juga menggesa Israel menghentikan pengebomannya ke atas tanah Palestin dan menggesa menghentikan gangguan mereka terhadap penempatan awam di Palestin, tambah presiden itu.

“Kemusnahan Gaza melalui serangan udara dan darat, pengeboman masjid, dan kematian kanak-kanak, wanita, warga emas, dan orang awam yang tidak berdosa tidak boleh diterima,” tegas Erdogan.

Türkiye juga sedang membuat persiapan yang diperlukan untuk membekalkan bahan bantuan kemanusiaan yang diperlukan oleh penduduk Gaza, tambahnya, merujuk kepada kemusnahan akibat serangan udara Israel dan kemusnahan infrastruktur di sana.

“Kami percaya bahawa tidak akan ada keamanan di rantau ini tanpa penubuhan negara Palestin yang merdeka dan berdaulat dengan integriti geografi, dalam sempadan 1967, dengan Baitulmaqdis sebagai ibu kotanya,” kata Erdogan semula.

Ankara menyokong kuat penyelesaian dua negara bagi konflik Israel-Palestin, termasuk penubuhan negara Palestin dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kotanya.

Awal Isnin, Erdogan mengadakan panggilan telefon berasingan dengan rakan sejawatannya dari Israel Isaac Herzog dan Presiden Palestin Mahmoud Abbas untuk membincangkan situasi terkini di rantau itu.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button