PalestinSemasa

Houthi Yaman berikrar untuk teruskan serangan di Laut Merah selepas serangan udara pimpinan AS

Ketua perunding Houthis Yaman berkata pendirian kumpulan itu tidak berubah walaupun ada serangan udara yang diketuai AS ke atas kedudukannya, dan memberi amaran bahawa serangan ke atas kapal yang menuju ke Israel akan berterusan.

Pesawat pejuang, kapal tempur dan kapal selam AS dan British minggu lalu melancarkan berpuluh-puluh serangan udara di seluruh Yaman sebagai tindak balas terhadap serangan Houthi ke atas perkapalan Laut Merah, sebagai tindak balas terhadap serangan Israel di Gaza.

“Serangan untuk menghentikan kapal Israel atau mereka yang menuju ke pelabuhan Palestin yang diduduki akan diteruskan,” kata Mohammed Abdulsalam kepada Reuters pada hari Isnin.

Beliau berkata kumpulan itu masih menuntut penamatan perang Israel ke atas Gaza, dan penghantaran bantuan kemanusiaan ke utara dan selatan kawasan Palestin yang terkepung.

“Kami tidak mahu ketegangan di Laut Merah dan Arab,” kata Abdulsalam. Ia adalah Amerika Syarikat dan Britain yang memiliterkan Laut Merah dengan kapal perang mereka, tambahnya.

“Kami mengesahkan bahawa semua kapal komersial di Laut Merah dan Arab selamat, kecuali kapal Israel atau yang menuju ke Israel sahaja,” katanya.

Israel kerap menafikan mempunyai kaitan dengan kapal yang telah diserang di Laut Merah, dan beberapa syarikat perkapalan antarabangsa telah menghentikan penghantaran atau beralih ke laluan yang lebih jauh dan mahal.

“Pendirian kami datang dari prinsip agama, moral dan kemanusiaan… serta sebagai menyahut seruan rakyat Palestin… untuk menyokong mereka yang tertindas di Semenanjung Gaza,” kata Abdulsalam.

Tentera AS berkata pada hari Ahad sebuah jet pejuang AS menembak jatuh peluru berpandu anti-kapal yang dilancarkan Houthi ke arah USS Laboon di selatan Laut Merah. 

“Tiada kecederaan atau kerosakan dilaporkan,” tambah Komando Pusat AS.

Pemberontak Houthi menguasai sebahagian besar Yaman selepas hampir sedekad perang menentang pakatan yang disokong AS dan diketuai Saudi.

Majlis Keselamatan PBB pada hari Rabu menuntut Houthi segera menamatkan serangan ke atas kapal di Laut Merah dan secara tersirat menyokong pasukan yang diketuai AS sambil memberi amaran terhadap ketegangan yang semakin memuncak.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button