PalestinSemasa

Walaupun kehilangan keluarga, Saleh dari Gaza berdiri tegak dalam perlawanan Piala Asia yang penuh emosi

Ketika lagu Palestin berbunyi sebelum perlawanan pembukaan Piala Asia menentang Iran, fikiran pemain pertahanan Mohammed Saleh melayang kepada kehidupannya di Gaza dan keluarganya yang terperangkap dalam serangan Israel.

Sudah dua hari Saleh tidak mendengar khabar daripada keluarganya sebelum dia turun ke padang di Stadium Bandaraya Pendidikan Doha di hadapan 27,619 peminat.

“Mereka tinggal di dalam khemah di tanah lapang… Semoga Tuhan membantu mereka,” katanya kepada AFP selepas perlawanan, menjelaskan bahawa rumahnya di Gaza City telah musnah dan keluarganya berpindah dari rumah ke rumah selama lebih 100 hari pertempuran di Palestin.

Perang di Gaza tercetus pada 7 Oktober. Israel berikrar untuk memusnahkan Hamas dan melancarkan serangan tanpa henti ke atas Gaza yang telah membunuh lebih 24,000 orang di wilayah Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, menurut kementerian kesihatan Gaza.

‘Untuk semua rakyat Palestin’

“Kami bermain bola sepak untuk mereka… untuk Gaza… itu tujuan kami,” kata Saleh.

Presiden Persatuan Bolasepak Palestin Jibril Rajoub memberitahu AFP bahawa perang itu memang akan menjejaskan pemain.

“Ada pemain yang keluarganya syahid semasa berada di kem, tetapi kami adalah pejuang dan inilah semangat Palestin, sarat dengan patriotisme,” katanya.

“Pasukan ini adalah simbol paling mulia negara kami, dan pasukan ini adalah untuk semua rakyat Palestin,” katanya.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button