Semasa

Kartel daging : SPRM Johor buka kertas siasatan

Ada pemalsuan borang Kastam 1

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuka kertas siasatan berhubung isu penyeludupan daging import yang didakwa dikuasai kartel.

Kertas siasatan itu dibuka SPRM Johor mengikut Seksyen 16 dan Seksyen 18 Akta SPRM 2009.

Difahamkan, SPRM juga akan bekerjasama dengan beberapa agensi penguatkuasaan antaranya Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS), Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

Satu sumber menjelaskan, fokus siasatan yang akan dilakukan SPRM adalah mengenai isu pemalsuan borang Kastam 1, iaitu membabitkan pengisytiharan barangan import.

“SPRM juga memandang serius perkara itu kerana ia membabitkan isu kepentingan rakyat khususnya umat Islam di negara ini,” kata sumber.

“SPRM memandang serius masalah ini kerana ia melibatkan kesejahteraan rakyat, terutama umat Islam di negara ini.

“Siasatan akan dilakukan di bawah Seksyen 16 dan Seksyen 18 Akta SPRM 2009.

Pengarah SPRM Johor, Datuk Azmi Alias, pula  mengesahkan mereka telah memulakan siasatan mengenai perkara itu.

“Kami mendesak semua pihak untuk tampil untuk membantu siasatan kami mengenai kejadian itu.

“Membincangkan perkara ini di media juga akan menjadikan penyiasatan kami terhadap perkara ini lebih sukar. Mereka yang mempunyai maklumat harus tampil dan membantu siasatan kami,” tambahnya.

Pada 1 Disember, dalam operasi bersama, pihak berkuasa melumpuhkan “kartel daging” yang menyeludup daging beku yang tidak disahkan dari Argentina, Brazil, Ukraine dan China.

Sebanyak 1,500 tan daging beku dengan nilai anggaran RM30 juta disita semasa serbuan di sebuah gudang di Senai Industrial Park, Johor.

Produk tersebut diseludup melalui pelabuhan utama Johor, sementara gudang tersebut dipercayai di mana penyeludup menghasilkan label dan cap palsu yang kemudian akan digunakan pada daging yang dikemas semula dan dijual di seluruh negara.

 

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button