Semasa

Lelaki kurang siuman laung azan di tokong Cina

Oleh Khairulanwar Dahlan – Wartawan Pelatih Ummah Today

Bukit Mertajam: Pada 31 Julai lalu, telah viral sebuah video yang dimuat naik oleh Akademi Penyelidikan Agama Dunia mengenai tindakan seorang lelaki melaungkan azan di sebuah tokong Cina di Bukit Mertajam.

Dalam video berdurasi 58 saat itu, memperlihatkan seorang lelaki yang berumur lingkungan 40-an berdiri tegak dan melaungkan azan.

Berdasarkan kepada siasatan yang dijalankan oleh Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Polis mengesahkan lelaki tersebut mempunyai masalah mental.

Polis dalam kenyataannya mengatakan bahawa perbuatan tersebut berlaku pada 26 hingga 27 Julai lalu di sebuah premis Pertubuhan Yulan Bukit Mertajam bersempena festival sambutan Perayaan Hantu Lapar.

Sumber: IPD SEBERANG PERAI TENGAH
Sumber: IPD SEBERANG PERAI TENGAH

“Lelaki yang melaungkan azan tersebut merupakan warga tempatan yang berusia dalam 40-an dan tinggal di Jalan Kilang Ubi, Bukit Mertajam.

“Hasil keterangan daripada saksi-saksi mengesahkan bahawa lelaki itu mempunyai masalah mental dan kurang siuman malah masyarakat sekitar kawasan tersebut sudah mengenali lelaki itu,”  jelasnya dalam satu kenyataan

Tambah Ketua Polis Daerah Seberang Perai, Asisten Komisioner Tan Cheng San kejadian tersebut merupakan kali kedua lelaki itu melakukannya. Dia pernah melakukannya pada tahun 2017.

“Dengan itu, pihak PDRM meminta dan menasihati orang ramai agar tidak menularkan apa-apa perbuatan yang boleh menyentuh sensitiviti dan memecah belahkan kaum serta agama dalam masyarakat di negara ini.”

 

Related Articles

Back to top button