PalestinSemasa

Jenazah wanita Palestin dikebumikan setelah 8 bulan terkorban

HEBRON: Maha Kazem Zaatari, seorang wanita muda Palestin berusia 24 tahun yang dibunuh oleh tentera pendudukan israel pada April lalu, akhirnya dikebumikan  selepas jenazahnya diserahkan kepada keluarganya awal petang Jumaat.

Zaatari sebelum ini merupakan penduduk di bandar Hebron, Tebing Barat, telah dibunuh oleh tentera pendudukan israel pada 10 April di luar Masjid Ibrahimi arkeologi, di bandar lama Hebron, dan sejak itu jenazahnya telah ditahan oleh pihak berkuasa israel.

Jenazah wanita muda yang terbunuh itu diserahkan oleh tentera pendudukan israel petang Jumaat kepada Bulan Sabit Merah Palestin di pusat pemeriksaan tentera Tarqumia, barat bandar itu, dan kemudiannya menyerahkan jenazah kepada keluarganya untuk perpisahan terakhir. Perarakan pengebumian penghormatan tentera diadakan untuk Zaatari, sebelum dikebumikan di Tanah Perkuburan Al-Shuhadaa di bandar itu.

Menurut angka terkini, israel menahan 117 jenazah rakyat Palestin yang dibunuh tenteranya sejak 2015 atau mati dalam penjara, termasuk 10 kanak-kanak bawah umur, lapan banduan, dan tiga wanita.

Israel juga telah menahan 256 mayat rakyat Palestin yang terbunuh sejak 1967 yang dikebumikan di kawasan  dikenali sebagai ‘perkuburan nombor’ di sebelah utara. Kubur dikenal pasti dengan nombor dan bukannya nama mereka yang tertulis di sana.

Awal minggu ini, Menteri Perang israel, Benny Gantz memutuskan untuk tidak menyerahkan jenazah bekas banduan Palestin, Nasser Abu Hmeid kepada keluarganya, selepas bekas pejuang kemerdekaan Palestin itu meninggal dunia akibat kanser paru-paru akibat kecuaian perubatan di penjara israel.

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik :

www.tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038(Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini

https://t.me/MapimMalaysia

 

Related Articles

Back to top button