PalestinSemasa

Keadaan di Palestin  bertambah buruk : Sepanyol

Keadaan di Palestin telah “tidak dapat dinafikan” bertambah buruk sejak 20 tahun yang lalu, dan resolusi “gagal untuk mewujudkan langkah penyelesaian dan sekatan,” delegasi Sepanyol ke Mahkamah Keadilan Antarabangsa [ICJ] berkata.

Santiago Ripol Carulla, ketua Pejabat Perundangan Antarabangsa di Kementerian Luar Negeri Sepanyol, membentangkan kenyataan lisan Sepanyol dalam prosiding nasihat mengenai akibat undang-undang dasar dan amalan israel di Wilayah Palestin yang dijajah, termasuk Baitulmaqdis Timur, memetik keadaan yang semakin buruk di seluruh wilayah.

“Sekali lagi, 20 tahun selepas tembok didirikan, adalah realiti yang tidak boleh dipertikaikan bahawa keadaan di Palestin semakin teruk,” katanya sambil menyatakan bahawa resolusi Majlis Keselamatan PBB dan Perhimpunan Agung telah berulang kali mengutuk tindakan israel dan menuntut pemberhentian pelanggaran undang-undang antarabangsa.

“Bagaimanapun, resolusi seperti itu gagal mewujudkan langkah-langkah pembetulan dan sekatan,” katanya semasa pendengaran awam di The Hague.

“Rakyat Palestin di wilayah Palestin yang diduduki tertakluk kepada sistem pemecahan bidang kuasa dalam konteks struktur diskriminasi yang diinstitusikan. Mahkamah tentera israel menguatkuasakan undang-undang ketenteraan ke atas rakyat Palestin, manakala mahkamah Israel menggunakan undang-undang sivil israel kepada warga israel, termasuk peneroka haram,” katanya.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button