PalestinSemasa

Erdogan gelar Israel ‘negara pengganas’, kritik Barat

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan menggelar Israel sebagai “negara pengganas”, dan meningkatkan kecamannya terhadap serangan Israel ke Semenanjung Gaza yang dikepung sebelum lawatan ke Jerman.

Erdogan berkata pada hari Rabu bahawa kempen ketenteraan Israel terhadap kumpulan bersenjata Palestin Hamas termasuk “serangan paling khianat dalam sejarah manusia” dengan sokongan “tidak terhad” dari Barat.

Dia menyeru agar pemimpin Israel dibicarakan atas jenayah perang di Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague dan mengulangi pandangannya – dan pendirian Turki – bahawa Hamas bukanlah “organisasi pengganas” tetapi sebuah parti politik yang memenangi pilihan raya Palestin yang terakhir diadakan pada tahun 2006.

“Saya katakan dengan jelas bahawa Israel adalah negara pengganas,” kata Erdogan kepada ahli Parti Keadilan dan Pembangunannya (Parti AK) di parlimen.

“Walaupun kami mengutuk pentadbiran Israel, kami tidak melupakan mereka yang secara terbuka menyokong pembunuhan beramai-ramai ini dan mereka yang berusaha keras untuk menghalalkannya,” katanya sambil menunjuk kepada Amerika Syarikat dan sekutu Barat Israel yang lain.

“Kita berdepan dengan pembunuhan beramai-ramai,” tambah Erdogan.

Dia menyeru Perdana Menteri Benjamin Netanyahu untuk mengumumkan sama ada Israel mempunyai senjata nuklear dan menambah bahawa Netanyahu tidak lama lagi akan “pergi” daripada jawatannya.

Ankara akan mengambil langkah untuk memastikan peneroka haram Israel di wilayah Palestin yang dijajah diiktiraf sebagai “pengganas”, katanya.

Netanyahu bercakap pada satu acara di Israel, berkata beliau tidak akan “diarahkan secara moral” oleh pemimpin Turki, mengatakan Erdogan menyokong “negara pengganas Hamas”.

Erdogan membuat komennya dua hari sebelum pertemuan yang dirancang dengan Canselor Jerman Olaf Scholz, yang telah dipaksa mempertahankan keputusannya untuk menerima pemimpin Turki itu.

Jerman menyokong Israel dan Scholz berkata beliau menentang “gencatan senjata segera” di Gaza.

“Saya tidak fikir seruan untuk gencatan senjata segera atau jeda yang lama – adalah betul,” kata Scholz pada Ahad.

 

SUMBER : AL JAZEERA DAN AGENSI BERITA

 

Related Articles

Back to top button